"> Ima li potrebe naglašavati riječ feminizam? – Pozitivne promjene
">
Uncategorized

Ima li potrebe naglašavati riječ feminizam?

Feminizam je pokret koji muškarci, ne mogu podnijeti. Zato jer stavlja i izjednačava ženu sa svim sposobnostima koje i muškarci imaju. Žene su danas snažne i moćne, rade sve poslove koje rade i muškarci. Od voženja viljuškara, pa sve do obavljanja predsjedničkih dužnosti. No statistike o zaradama tih snažnih žena koje svoje poslove i život vode pod „nastupom feminizma“, jednako dobro kao i svi muškarci, su poražavajuće. Žene su za svoje sposobnosti dosta manje plaćene od svojih muških kolega. Za iste pozicije, poslove i odgovornosti, žene su u prosjeku plaćene čak 24 % manje od muških kolega.

I dugoročno i kratkoročno to je zaista sramotno. Žene za iste poslove dobivaju manju plaću tokom radnog vijeka, što rezultira i mnogo manjom mirovinom, kasnije. Nekada se bez obzira na kvalifikacije, žene uopće ne mogu mjeriti sa muškarcima, jer mjesto za koje apliciraju, neće dobiti, iako imaju i veće kvalifikacijske sposobnosti od muških kolega.

U Danskoj je ta razlika najveća, ona čak 24 % manju plaću daje ženama, na istim radnim pozicijama, nego njihovim muškim kolegama. U Hrvatskoj je ta razlika prošle godine bila 9 %, za istu radnu poziciju. I sad je problem taj feminizam, jer se žena, snažna, kvalitetna i obrazovana želi izboriti za jednaka prava, koja bi trebala imati ionako.

Najveća razlika u plaćama u Hrvatskoj je u dobi između 45-54 godine, kada je ona čak 13 % u korist muškaraca. Iako su žene jednake po svim parametrima i konkurenciji muškim kolegama, statistike čak pokazuju da se žena neće prijaviti za neki posao, ako ne ispunjava 100 % navedenih uvjeta. Muškarci će se prijaviti za posao, ako ispunjavaju samo 60 % traženih uvjeta.

Je li feminizam nastao da ohrabri žene, da se drže jedna uz drugu, kao što se muškarci „ne daju skinuti sa trona“? Ili je već odgoj rezultirao time, da žena mora zadovoljiti apsolutno sve uvjete i kriterije, pa su zato rezerviranije kod prijava za posao i pristaju na manju plaću, jer i one moraju od nečega živjeti?

Društvo koje je kreirano ustvari je dovelo do toga, da su žene mnogo kvalificiranije i sposobnije postale od svojih muških kolega, baš zbog usađenosti nekog „savršenstva“ koje se mora ispoštovati. I zato danas muški kolege koji još prednjače zaradom na istim poslovima pred ženskim kolegicama, su ustvari manje kvalificirani, mnogo puta i manje obrazovani ili izučeni zanatu koji rade. Žene se nažalost još uvijek moraju dokazivati i „moliti“ za jednakost, iako su već u startu mnogo pripremljenije na zadaću, od muških kolega.

Na primjer u Hrvatskoj u menadžerskoj industriji žene su čak 17 % manje plaćene od muškaraca. Odnosno u kunama žena na menadžerskoj poziciji ima plaću oko 11 tisuća kuna, a njen muški kolega za istu zadaću koju obavljaju ima 14 000 kuna neto plaću. Kasnije sve žene koje odu u mirovinu imaju i manje prihode, zbog prihoda koje su ostvarivale tokom radnog vijeka. I još su uvijek u nazadnijem položaju, nego što muškarci mogu primisliti.

Iako čine ogroman i velik stup društva, snažne, jake, samostalne i poduzetne žene to na svojim zaradama ne mogu prepoznati. A ni na utjecaju u društvu, nego i dalje nejednakost vlada. A ako se netko obrecne na tu temu, a ženskog je spola, proglašen je feministicom, koja vjerojatno ima PMS.

Related posts

Prepreke koje gradimo protiv ljubavi

Administrator

NOVI HPV SKANDAL: “Cijepljene osobe više obolijevaju od raka, nego one koje se nisu cijepile”

Administrator

Yoga i ljubav

Administrator