"> Pozitivne tjelesne promjene nakon prestanka pušenja – Pozitivne promjene
">
Uncategorized

Pozitivne tjelesne promjene nakon prestanka pušenja

**Saznajte što se događa s vašim tijelom kroz godine nakon što ste odlučili reći zbogom pušenju**

Nakon mnogobrojnih novogodišnjih rezolucija, odricanja za vrijeme korizme, danih obećanja samima sebi nakon što ste noć prije pretjerali napokon ste smogli snage i prestali ste pušiti. Napravili ste veliki korak, no čekaju vas klasične ovisničke muke koje mogu, ako vaša želja i volja nisu dovoljno jake, vratiti cigarete u vaš život.
Kako bi vam pomogli da zadržite čeličnu volju, te da ukažemo trenutnim pušačima do kakvih sve pozitivnih promjena dolazi u tijelu dan, mjesec, godinu, deset godina nakon što se jednom zauvijek zgužva kutija cigareta i baci se u smeće.

20 minuta – Već nakon samo 20 minuta od prestanka pušenja počinju se osjećati pozitivni rezultati, smanjuje se broj otkucaja srca, te polako počinju dolaziti na normalu.

2 sata – Krvni tlak i otkucaji srca skoro su normalizirani, pojačava se periferna cirkulacija i prsti ponovno počinju biti topli. Nakon 2 sata javljaju se prvi simptomi odvikavanja od nikotina. Počinjete osjećati intenzivnu žudnju za cigaretom, javlja se nervoza, napetost i tjeskoba, pojačava se apetit, te nesanica ili dremljivost.

12 sati – Razina toksičnog ugljičnog monoksida u vašem tijelu vraća se u normalu, a ujedno se povećava razina kisika u krvi.

24 sata – Pušaći imaju 70 posto povećanu šansu da dožive srčani udar, a nakon samo 24 sata od zadnje cigarete postotak počinje opadati. Doduše još uvijek vam se crno piše, ali ste na dobrome putu.

48 sati – Nakon dva dana živčani završeci na našem jeziku i u našem nosu počinju ponovno rasti, te se polako pojačavaju osjetila njuha i okusa.

3 dana – Dobra je vijest da nikotina više nema u vašem tijelu, no nažalost to znači da će simptomi odvikavanja biti na vrhuncu. Učestali su fizički simptomi poput glavobolje, mučnine, a mogući su i grčevi.

2 do 3 tjedna – Možete podnijeti teže fizičke napore bez da ostajete bez zraka ili da vam bude mučno. Pojačava se cirkulacija, te pluća postaju sve čišća i sve lakše i lakše dišete. Kod većine osoba nakon dva do tri tjedna nestaju svi simptomi odvikavanja od cigareta.

1 do 9 mjeseci – Mjesec dana nakon prestanka pušenja pluća se počinju regenerirati, vrača im se potpuna funkcionalnost, te se drastično smanjuje rizik od infekcija dišnog sustava. Ovaj proces se događa i kod najžešćih pušaća, onih na koje se odnosi: “Pušiš kao Turčin”.

1 godina – Rizik od srčanih bolesti smanjio se za 50 posto

5 godina – Mogućnost da doživite moždani udar se smanjila na onu razinu da ste mu podložni kao i osoba koja nikada u životu nije zapalila cigaretu. Oporavile su vam se sve krvne žile u tijelu.

10 godina – Nakon deset godina nepušenja prepolovio se rizik od raka pluća, usne šupljine, grla, jednjaka, bubrega, gušterače i mjehura.

15 godina – Rizik da doživite srčani udar ili neku drugu kardiovaskularnu bolest koja je povezana s pušenjem jednak je onome koji ima osoba koje nikada nije pušila.
***Dugoročno gledano – Ako je vjerovati znanstvenicima i natpisima na kutijama cigareta pušaći umiru mlađi, dok ih onda nepušači oplakuju 14 godina jer toliko u prosjeku žive duže.***

 

Izvor.metro-portal.hr

Related posts

NOVI HPV SKANDAL: “Cijepljene osobe više obolijevaju od raka, nego one koje se nisu cijepile”

Administrator

Top 10 savjeta za zdraviji život

Administrator

*****Virusi i bakterije za početnike*****

pozitivnepromjene