"> Prosvjed inicijative „Dosta je rezova!“ – Pozitivne promjene
">
Uncategorized

Prosvjed inicijative „Dosta je rezova!“

Održan prosvjed ispred Ministarstva kulture

Danas je u 15 sati na adresi Runjaninova 2, ispred Ministarstva kulture, održan prosvjed u organizaciji inicijative „Dosta je rezova“.

Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo zbog dugogodišnjih smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele te ukazali na to da će ovakva politika imati vrlo ozbiljne posljedice po razvoj umjetničke i kulturne produkcije u Hrvatskoj na svim razinama, institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj.

Na prosvjedu se okupilo 300-tinjak radnika u kulturi, umjetnica, predstavnika udruga i inicijativa te solidarnih građanki.

Predstavnici i predstavnice inicijative su pred okupljenima održali govor, čije dijelove prenosimo. Kazali su tako da aktualna ministrica nema namjeru promijeniti smjer te istaknuli da su u 2019. godini ponovo osuđeni na rezove, što će rezultirati time da rade s još manjim iznosima u još gorim uvjetima.

Naglasili su da su posljedice ove politike devastirajuće jednako za publiku, kao i za njih, proizvođače: pjesnikinje i književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama. Okupljeni su tražili povećavanje budžeta na 3 posto uz napomenu vladi da uštedi na svom voznom parku i shoppingu aviona.

Nastavljajući dalje, rekli su kako žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu ‘besposličara’ i ‘uhljeba’ te naveli kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada. Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, primaju autorske ugovore, nemaju socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja.

Upozoravajući na to da se kultura sve češće svodi samo na velike, brendirane nagrade i manifestacije zvučnog imena, zatražili su da ona bude dostupna svima, svugdje i uvijek. Zato je, navode govornici, ključno oživjeti mrežu malih, lokalnih i kvartovskih kulturnih centara. Mrežu koja postoji, ali je zapuštena i devastirana, a može biti način da se umjetnost približi svima.

Također su istaknuli kako im je dosta udaraca upućenih neprofitnim medijima, koji su se pokazali kao jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva, koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti. Upozoravaju na to daje takvo novinarstvo osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati.

Osim što su pokazali nezadovoljstvom stanjem u kulturi prosvjedom, inicijativa je također prikupila pozamašnu potporu i online, sakupivši preko 850 potpisa u online peticiji na platformi change.org.

Zaključno, inicijativa „Dosta je rezova“ je jasno naglasila da svoju borbu neće završiti s današnjim prosvjedom, već da nastavljaju dalje.

Related posts

U Hrvatskoj diskriminirano 250.000 oboljelih od rijetkih bolesti

Administrator

Vukušić: Može li postojati takav društveni sistem gdje čovjek može ostvariti svoju umnu slobodu?

Administrator

KRATKA I KLASIČNA! Ova imena su najčešće davana djeci u Zagrebu

Administrator